Het is weer herfst. En hoe: de eerste stormschade is al gemeld en hee, heb jij ook al een snotneus? Nou, ik heb de eerste verkoudheid al achter de rug, en het duurde gelukkig geen week. Het was lang geleden; normaal gesproken ben ik elke winter wel een paar keer verkouden maar afgelopen jaar gewoon niet. Dat komt vast omdat we afgezonderd zaten van veel andere mensen. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich dan niet snel. Er valt dus wat te zeggen voor isolatie.
Moeten we dat dan deze winter weer gaan doen, ons afsluiten voor anderen? Liever niet! Sociale verbinding is heel belangrijk. Je voelt je beter als je weet dat je niet alleen bent, dat je bij een groep hoort en als je regelmatig fysieke aanraking voelt. Je stresshormonen nemen af en dat heeft een gunstig effect op je immuunsysteem.
We willen dus contact met anderen maar we willen niet ziek worden, hoe gaan we dat doen? Zodra je met anderen omgaat is de kans op besmetting groter. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Dat je besmet raakt wil nog niet zeggen dat je ook ziek wordt. Een besmetting op zijn tijd is zelfs heel belangrijk om je immuunsysteem alert en getraind te houden. Is het dan een kwestie van geluk als je vervolgens niet ziek wordt? Nou nee! Je kunt je eigen gezondheid versterken. Zo gaat je lichaam ziekteverwekkers efficiënt te lijf en is de kans dat je ziek wordt veel kleiner.
‘Hoe dan?’, hoor ik je vragen. Er zijn veel factoren die jouw immuunsysteem verbeteren. Een paar noem ik er hier.
Je immuunsysteem kan alert reageren als het de meeste tijd uit mag staan en alleen bij een infectie in actie hoeft te komen. Suikers veroorzaken continue ontstekinkjes. Daardoor blijft je immuunsysteem op een laag pitje draaien en verliest het zijn reserves. Vermijd daarom suikers in onder andere koek, snoep en frisdrank en beperk drastisch de snelle koolhydraten in brood, pasta, aardappelen en rijst. Vervang die liever door veel groenten, denk 500 gram per dag.
Tijdens en na spierinspanning produceert je lichaam beschermende stoffen. Deze stoffen bestrijden eventuele ziekteverwekkers zonder dat je immuunsysteem ‘aan’ hoeft. Bewegen dus! En dan liefst ook in de buitenlucht want je weet vast dat onze eigen huid vitamine D3 aanmaakt onder invloed van zonlicht. Deze vitamine heeft, naast de vitaminen A en K, een belangrijke rol bij immuunreacties. Overigens heeft zo’n 40% van de Europeanen een tekort aan vitamine D3.
Ook de omega 3-vetzuren EPA en DHA, magnesium en melkzuur spelen een rol in immuunreacties. Eet regelmatig vette vis (voor vitamine D en omega 3), lever (voor vitamine A), gefermenteerde voeding (voor melkzuur en vitamine K), zeewier (voor vitamine K) en onder andere groene groenten, zaden en noten (voor magnesium). Overigens kun je jouw vitamine D- en omega 3-status testen. Dan weet je zeker of je jezelf goed voedt! Ben je benieuwd hoe dat gaat? Laat het me weten!
En, slaap lekker en voldoende. Meer daarover een volgende keer.
Tot slot wil ik je meegeven dat angst (voor virussen of wat dan ook) en andere vormen van stress je immuunsysteem onder druk zetten. Neem in eigen hand wat je kan veranderen – zoals je voeding en beweging – en ontspan bij wat je niet kunt veranderen.
Hulp nodig van een leefstijlcoach?
Op weg naar jouw gezonde leefstijl: Miriam’s leefstijlstappen helpt jou bij het aanleren van een nieuwe leefstijl. Zodat je klachten verminderen en je lekkerder in je vel zit.
Heb jij last van één of meerdere van onderstaande klachten:
- Weinig energie
- Opgeblazen buik
- Brandend maagzuur
- Obstipatie of diarree
- Overgewicht
- Slecht slapen
- Of geeft jouw lijf een ander signaal?
Laat Miriam dan ook jou helpen! Meld je nu aan voor een vrijblijvende kennismaking!

Miriam van der Wee
Oprichter Miriam’s Leefstijlstappen & leefstijlcoach
Gecertificeerde coach in gezondheidsmanagement
Recente reacties