Je hoort en leest het overal: leefstijl. Of lifestyle, in het Engels. Je hebt vast wel een vaag beeld: iets met voeding en beweging, toch? Maar wat is het nou precies? Ik vertel het je hier.

Jouw leven, jouw leefstijl

Je leefstijl omvat alles wat met jouw voeding, beweging, ontspanning en mindset te maken heeft. Het gaat om jouw eigen manier van hoe je al die dingen doet. Iedereen heeft zijn of haar eigen leefstijl. En dat is prima. Want waar de één zich bijvoorbeeld heerlijk kan ontspannen met yoga of een leuk boek, kiest een ander liever voor een wandeling in de natuur. Voor de één is voetbal zijn favoriete manier van bewegen, voor de ander is dat tuinieren. Tot zover niks spannends aan.

Er klopt iets niet

Waarom is leefstijl dan nu zo’n populair onderwerp? We zien in onze samenleving dat steeds meer mensen op betrekkelijk jonge leeftijd (vanaf ca. 40 jaar) al chronisch ziek zijn. Denk aan diabetes type II, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, chronische longaandoeningen. Dat is heel anders dan zo’n 100 jaar geleden. En dat is niet gek, want we leven ook heel anders dan 100 jaar geleden. We eten niet meer alleen wat van het land komt of wat we (zelf) slachten, maar ook heel veel fabrieksvoedsel. Daarnaast hebben we niet meer de noodzaak om veel te bewegen: niet om ons voedsel te verzamelen, maar ook ons werk is grotendeels geautomatiseerd. We komen veel minder buiten. En we krijgen veel meer prikkels binnen, sinds we in het digitale tijdperk leven.

En wat blijkt? Ons lichaam en onze genen hebben zich nog niet kunnen aanpassen aan deze nieuwe manieren van leven. En omdat onze huidige leefstijl niet bij onze genen past, gaat ons lichaam signalen uitzenden. Eerst kleine, bijvoorbeeld een pijntje, ’s morgens niet uitgerust wakker worden of haaruitval. Daarna volgen steeds sterkere signalen: gewrichtspijnen, burn-out, terugkerende ontstekingen. Totdat je uiteindelijk een echte ziekte ontwikkelt.

Je klacht is een signaal

Als jij klachten ervaart, past iets van jouw leefstijl kennelijk niet bij jouw genen. En dat is niet erg, als je bereid bent om naar dat signaal te luisteren. De klacht is jouw wake-up call: je mag iets in je leefstijl aanpassen.

Laat je trouwens niet te snel afleiden door wat je om je heen hoort. Als veel ouderen ’s nachts slecht slapen, wil dat niet zeggen dat jij daarmee moet leren leven. Dat je vriendinnen last hebben van opvliegers en stemmingswisselingen in de overgang, betekent dat niet dat jij je er bij neer moet leggen. Als je net als veel andere jongeren acné hebt, is dat niet perse iets ‘dat bij jou hoort’. Wat tegenwoordig de norm lijkt, is daarmee niet normaal.

Als leefstijlcoach help ik je graag om uit te vinden welk stukje van jouw leefstijl jij kan veranderen, zodat jij nog lekkerder in je vel gaat zitten.

Hulp nodig van een leefstijlcoach?

Op weg naar jouw gezonde leefstijl: Miriam’s leefstijlstappen helpt jou bij het aanleren van een nieuwe leefstijl. Zodat je klachten verminderen en je lekkerder in je vel zit.

Heb jij last van één of meerdere van onderstaande klachten:

  • Weinig energie
  • Opgeblazen buik
  • Brandend maagzuur
  • Obstipatie of diarree
  • Overgewicht
  • Slecht slapen
  • Of geeft jouw lijf een ander signaal?

Laat Miriam dan ook jou helpen! Meld je nu aan voor een vrijblijvende kennismaking!

Coach en eigenaar miriam's leefstijlstappen

Miriam van der Wee
Oprichter Miriam’s Leefstijlstappen & leefstijlcoach
Gecertificeerde coach in gezondheidsmanagement