Slapen, mmmmmm. Het kan zo heerlijk zijn. Makkelijk in slaap vallen en de hele nacht doorslapen. Dat je ’s avonds in je warme, zachte bedje gaat liggen en ’s morgens verkwikt weer wakker wordt. Zo willen we het allemaal wel, toch? Elke nacht. Jammer genoeg lukt dat zo vaak niet. Hoe komt dat toch? En: wat doe je er aan? Lees hier mijn tips voor lekker slapen en een gezonde nachtrust.
Oorzaak van slecht slapen
Het is paradoxaal: veel mensen nemen in de avond een slaappil of alcohol om in slaap te komen en overdag koffie om wakker te blijven. Het heeft alles te maken met een verstoord ritme van inspanning en ontspanning. Slecht slapen komt door een verkeerd energiegebruik overdag.
Waar gaat jouw energie naar toe? Stop je die in veelvuldig bewegen, met lol naar je werk, gezond eten, diverse ontspanmomentjes? Of gaat die vooral naar zitten, bewerkt voedsel, naar relaties waarin jij je niet lekker voelt, door blijven rennen als het je eigenlijk teveel wordt? Dit zijn dagelijkse keuzes die je maakt (al sta je er waarschijnlijk niet elke dag bij stil) die invloed hebben op jouw nachten.
Gevolg
Als je slecht slaapt, hebben je lichaam en je hersenen minder gelegenheid hun afvalstoffen af te voeren en zich te herstellen. Het gevolg is dat je lichaam en hersenen minder presteren: je bent mogelijk prikkelbaarder, je kan minder goed focussen of je hebt weinig energie om goed voor jezelf te zorgen. Als je slaapproblemen aanhouden wordt het een stapje erger, je krijgt spijsverteringsklachten, je bent vaker ziek. Of nog erger, je ontwikkelt een chronische ziekte. Je begrijpt dat een goede slaap een verschil maakt van dag en nacht.
Slaapverwekkende tips
Kan jij wel wat slaapstof gebruiken? Ik geef je praktische tips waardoor jij beter gaat slapen.
Licht beïnvloedt veel lichaamsprocessen zoals je eetgedrag, alertheid, bloeddruk, hormoonhuishouding, mentale helderheid en je immuunsysteem. Kunstlicht doet dat ook. Voor een betere slaap ga je terug naar je natuurlijke ritme door voor het slapen gaan de lichten al te dimmen. In het ideale scenario kijk je na zonsondergang niet meer naar schermpjes. Bij het opstaan stel je je het liefst direct bloot aan veel (dag)licht. Het beste effect krijg je als je ook in het weekend dezelfde slaaptijden aanhoudt.
Zodra je lichaamstemperatuur daalt, start je lichaam met de aanmaak van melatonine, het hormoon dat slaap bevordert. Daarom laat je de temperatuur in huis ’s avonds alvast wat dalen, slaap je met het raam open en wandel je vlak voor het slapengaan nog even in de frisse buitenlucht.
Intensieve (sport)inspanningen verhogen je stresshormonen. Daarom vermijd je die op de late avond, zodat je tot rust komt. Sport dus aan het begin van de avond en kies daarna voor een boek, podcast of een stukje wandelen.
Veel meer
Er zijn nog zoveel meer factoren die jouw slaap beïnvloeden. Dus lukt lekker slapen met mijn bovenstaande tips nog niet? Maak een afspraak, dan ontdekken we samen wat jou wél gaat helpen.
Hulp nodig van een leefstijlcoach?
Op weg naar jouw gezonde leefstijl: Miriam’s leefstijlstappen helpt jou bij het aanleren van een nieuwe leefstijl. Zodat je klachten verminderen en je lekkerder in je vel zit.
Heb jij last van één of meerdere van onderstaande klachten:
- Weinig energie
- Opgeblazen buik
- Brandend maagzuur
- Obstipatie of diarree
- Overgewicht
- Slecht slapen
- Of geeft jouw lijf een ander signaal?
Laat Miriam dan ook jou helpen! Meld je nu aan voor een vrijblijvende kennismaking!

Miriam van der Wee
Oprichter Miriam’s Leefstijlstappen & leefstijlcoach
Gecertificeerde coach in gezondheidsmanagement
Recente reacties